Premier a Corvin Moziban

Megrendült, megilletődött emberek jönnek kifelé a vetítésről... "Az 1956-os forradalom és szabadságharc pillanatképei vásznon ennyire még nem fájtak, ennyire még sohasem hatottak meg…"

Katarzis


Corvin Mozi, Kabos terem, 2016.október 17-e, este.
Megrendült, megilletődött emberek jönnek kifelé a vetítésről, a halk beszélgetés foszlányokból itt is- ott is elcsípem a lényeget.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc pillanatképei vásznon ennyire még nem fájtak, ennyire még sohasem hatottak meg…-ez az egybehangzó vélemény.
Katarzis…Tehát sikerült. Ezért dolgoztunk egy éven át.

A nem vallott, eltemetve című kreatív dokumentumfilmünkben Dózsa László szabadságharcos története elevenedik meg. Ez az ő 56-ja, és most már a miénk is. A zene, az operatőri munka, a rendezés, a vágás profi. Főszereplőnk, Varga Ádám színművész pedig olyan drámai erővel hozza az ifjú Dózsa karakterét, hogy a story tényleg leszalad a vászonról, és szívbe markol-csontig hat.
A közönségnek a premieren még arra sincs ideje, hogy papírzsebkendőjével babráljon, máris pereg a következő dokumentumfilmünk: A Fehérballonos.

34 megrázó perc a 20.század második felének legnagyobb európai tömeggyilkosságáról, a Kossuth téri sortűzről.
60 év elhallgatás és ködösítés után, napjainkban is merész vállalkozás annak vizsgálata, kik a felelősök, kik a tettesek, kik lövetik a diktatúra legtöbb halálos áldozatát követelő sortüzet.
Ha már elmaradt az igazságtétel a rendszerváltás idején, és a bűnösök még bocsánatot sem kértek az áldozatoktól, mi a film alkotói úgy éreztük, erkölcsi kötelességünk nyomozásba fogni.

Megkérdeztük a téma legkiválóbb kutatóit, szakértőit: dr. Kahler Frigyest és dr. Jobbágyi Gábort, és a szemtanú: Nagy József Mihály (a Fehérballonos) megszólaltatásával rekonstruáltuk óráról-órára, mi is történhetett 1956. október 25-én azon a tragikus csütörtökön.

Csurka Dóra
(a filmek forgatókönyvírója)

 

 

- Az premierről készűlt videót ITT nézheti meg -