Filmgyártás

Planet filmgyártás

Filmgyártás

Nem szeretünk zavarban lenni, ezért nem is szoktunk. Különösen nem képzavarban!

Planet Film Studio rengeteg tapasztalattal felvértezve a filmes műfajok mindegyikében számtalan alkotást, filmet álmodott már, és álmodni fog a jövőben is a nagyérdemű képernyőjére. 
Játék- és dokumentumfilm, zenés videoklip, koncert- és fesztiválfilm, televíziós magazinműsor,  báb- és gyurmafilm, animáció, online magazinokban megjelenő bejátszók – ők a filmes karneválunk táncosai.

Mit jelent a film? Mit jelent egy történet megfilmesítése? Mit jelent egy marketing stratégia filmnyelvi eszközökkel való – minél hatékonyabban, a célközönség számára minél vonzóbban történő – kommunikálása, tálalása? Azt jelenti, hogy végiggondoltuk: az elejétől a végéig, minden apró részletét.

A gyártó a legrátermettebb rendezőt választotta, aki a feladat alapos tanulmányozása után behunyja szemét és odabenn, képzeletének vásznán már pereg is a film. Tudja, mely telefonszámokat tárcsázza, a vonal másik felén a jól ismert hang, a profi gyártásvezető búgja a megnyugtató ’hallo’-t. Félszavakból értik egymást. E telefonhívás sok – sok másikat indukál – a nagy feladat részfeladatokra bomlik – casting felhívás születik, a jelmeztervező keze alatt sercen a ceruza hegye, az operatőr számítógépén terebélyesedik a film elkészültéhez szükséges professzionális filmes eszközök listája, a produkciós asszisztens feljegyzéseiben e-mail listák, telefonszámok hada sorakozik. A képzelet vásznáról a forgatókönyv először irodalmi jelleget ölt, majd technikai forgatókönyvvé válik. Valóságos helyszínekre kerül a helyszínkereső adatbázisa alapján.

Mire felvirrad a nagy nap és nemsokára elhangzik az első ’tessék’, elsőt csap a csapó, a fim tulajdonképpen már készen van – papíron és a képzeletben – már csak felvesszük. Az operatőr és a rendező itt is félszavakból olvassa a másikat: leközelizzük, kell róla egy magyarázó total, ide vágóképre lesz szükség, mert csak így fogja tudni átvágni a vágó a két képet egymásba. Megvágjuk: a rendező és a vágó szoros együttműködése nyomán a professzionális vágógép és vágóprogram idővonalán egyre csak nyúlik a hossz, vagy éppen rövidül. A mozi különleges effekteket, fényelést kap – és végül felkerül a képernyőre, mozivászonra, internetre full HD-ban, vagy akár 4K felbontásban ragyogva.

Ha mindezt végiggondoljuk rájövünk – hogy bár elsőre úgy tűnt – nem mindegy kiknek a  képzeletében, milyen kezek alatt született meg a nagy ötlet nyomán a kész mozi. Nem szeretünk képzavarban lenni, ezért nem is szoktunk. A profit onnan ismered fel, hogy külső szemlélőként a filmkészítés teljes folyamata során úgy tűnik majd számodra – mindez pusztán játék.

 

További tartalom