Filmjeink

Az üldözött Bethlen - werkfilm

Gróf Bethlen István, egykori miniszterelnökünk világpolitikai üldöztetésének hangulatát filmesként egy kicsit mi is átérezhettük. A közterületi forgatások egyik sajátos velejárója, hogy amint a külső helyszíneken elhangzik a filmes "tessék!", általában azonnal megjelenik a helyi parkgondozó füvet nyírni, vagy egyéb láncfűrészes tevékenységeket végezni. Stábunknak ezúttal csupán kóbor- és kevésbé kóbor kutyák, külföldi és kevésbé külföldi túristacsoportok jutottak osztályrészül a Budai Várban, amikor megpróbáltunk néhány odaillő gondolatot rögzíteni az utókor számára. Hogy mennyire őriztük meg jókedélyünket a már sokszor tapasztalt kiélezett szituációkban is, arra álljon itt bizonyítékul e remek hangulatú kis werkfilm Az üldözött Bethlen című dokumentum mozi kulisszatitkaival.

Nekünk persze könnyebb dolgunk volt, mint az erdélyi grófnak, aki a világháború embertelenségei közepette is ember tudott maradni, éppen ezért a nácik és a szovjetek listáin is a legelőkelőbb helyet foglalta el, mint olyan személy, akit azonnal ki kell iktatni a magyar politikai életből.

A filmről: a Gestapo és a nyilasok, illetve a szovjetek üldözési listájának is előkelő helyén szerepelt Bethlen István gróf, aki végül a szovjetek börtönkórházában halt meg, a Gulág felé félúton. Bethlen gróf a történelem viharai közepette üldözötté vált a saját országában, pedig a legnemesebb elvek vezérelték: népének és országának felvirágoztatásáért élt, és dolgozott.

Az erdélyi gróf tragikus, utolsó Magyarországon, szerelmeinek rejtekében töltött évéről mesél Az üldözött Bethlen című kreatív, játékfilmes eszközökkel is mesélő dokumentumfilm, amely Stefka István rendezésében, Kerekes András játékfilmes rendezésével, Barta Zoltán fényképezésével a Planet Film Studio gyártásában készült.

További tartalom