Egy sok-sok éve áhított mese sorozat első része a “Csuhémesék: Költözz gazda!”.

Egyszer volt, hol nem volt… a nagy széles Magyarországon volt egy kis falu, teli csupa derék emberekkel. Ebben a faluban, annak is az egyik tanyáján születnek a mi meséink. Papó és Nanyó kemény dolgossága egy szép és virágzó gazdaságot épített. Két kis unokájuk Ede és Csenge ebben a mesés falusi környezetben töltik a szünidőket. A természeti környezet, az állatokkal teli tanya, a sok furcsa eszköz, rengeteg felfedeznivalót tartogat számukra. Az idős házaspár a saját fiatalkori kalandjainak meséivel segíti a két kisember felfedező útját.

Az első rész elkészült, reméljük követi a többi is.

Producer-rendező: Zsalakó Réka
Írta: Horti Zoli bácsi
Szereplők: Fazekas Zsuzsanna, Újvári Zoltán Jászai Mari-díjas, Soós Anna, Gyetvai Martin
Csuhébaba készítő: Zsalakó Istvánné Anna, Laukóné Solawa Éva
Állatfigurák: Gálos-Csire Ágnes
Díszlet: Gálos Mihály
Fényképezte: Antal-Demes Szabolcs
Gyártásvezető: Antal Tímea
Hangmérnök: Markos Levente
Szkript: Kerekes András
Zene: Bársony Bálint, Elek Norbert

A bábok, az eszközök, szerszámok, hangszerek, betlehemek stb. kukoricacsuhéból, fából és egyéb természetes anyagból készülnek.

A figurák mozgása nem a bábfilmekben megszokott, itt beállított fázisok sorozatában látjuk a cselekményeket. Így segítjük a gyerekeket fantáziájuk elengedésében. A báboknak nincs arcuk, ami az imént megemlített fantázia élénkítésen túl, az egyéb hangulatkeltő lehetőségeknek ad nagyobb hangsúlyt. Pl: a báb tartása, a zenei háttér, a dialógus és annak hangsúlyozása, a környezet megéledése, zajok, atmoszféra stb.

A filmben a bábok aprólékosan kidolgozott terepasztalon helyezkednek el, a hátterek, hegyek, erdők, mezők, felhők, stb. festettek.

A mesék zenei aláfestése népi hangszerekkel történik.