Akit nem tudsz legyőzni, zúzd szét a becsületét és fordítsd ellene az elvbarátait – így foglalható össze az állambiztonsági szolgálat egy 1957-től a rendszerváltásig, sőt bizonyos értelemben azon túl is előszeretettel alkalmazott módszere, a lejáratás és bomlasztás.

A pártállami titkosszolgálat nem csupán megfigyelte és megfélemlítette a rendszer külső és belső ellenségeit, hanem ügynökök segítségével a legképtelenebb vádakat terjesztették róluk. Huth Gergely és Kerekes András dokumentumfilmje a karizmatikus ellenzéki, Szalai Sándor professzor példáján keresztül magyarázza el a befeketítés lényegét. A karakán Inconnu művészcsoport történetét is bemutatva hívja fel a figyelmet a tényre: egyáltalán nem a véletlen műve, hogy a rendszerváltás idejére már ezernyi törésvonal szabdalta szét az ellenzéket. „A métely hatott” – jegyzi meg keserűen a dokumentumfilm egyik szakértője.

A múltfeltárás hitelességét a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet dokumentumai és kutatásai adják, az 52 perces alkotást játékfilmes eszközök teszik izgalmassá.

Huth Gergely – rendező
Kerekes András – játékfilmes rendező
Sándor Csaba, Ábrahám Zsolt – zene
Janovics Zoltán – executive producer
Horváth András – vezető operatőr
Zsalakó Réka – gyártásvezető