Hang utómunka

Egy rosszul felvett hang, figyelmetlenség, a teljes produkció színvonalára kihathat. Nekünk hangmestereknek oda kell figyelnünk a rendező, operatőr, vágó és a színészek igényeire, hiszen mi Ő értük vagyunk és MI mindannyian a közönségért, hogy élvezzék azt a csodát, ami majd a vásznon megelevenedik.

A hang. Mindenhol ott van. Körülvesz minket. Néha zavaró, néha befolyásolja a hangulatunkat, de próbáljanak meg filmet nézni úgy, hogy nincsenek háttérzajok és effektusok. A cápa uszonya is csak egy aranyos delfin háta lett volna John Williams híres betétdala nélkül. A filmkészítés egy összetett folyamat, amelynek a hangfelvétel és az utómunka is fontos része. 
Néha miattunk áll le egy forgatás, mert egy repülő megy el felettünk, vagy valakinek a zsebében megzörrent a telefon. Hosszasan vitázunk a rendezővel és a vágóval egy jó helyre kerülő szélzúgáson. De a legfontosabb, hogy mi mindannyian azért dolgozunk, hogy egy olyan élményben legyen része a közönségünknek amit soha nem felejtenek el.

 

Filmes hang utómunka készítés mellett a következő lehetőségeket tudjuk még biztosítani:

  • Koncert, zenekar, hangosítás, színpaddal és fénytechnikával: összesen kb. 2- 3000 fő ígényeit is ellátó, 2 x15 kw teljesítményű aktív hangrendszer áll a rendelkezésünkre, melyhez 6x8 méteres fedett színpadot is tudunk biztosítani.
  • Hangfelvétl készítés: sajnos a nagy analóg stúdiók ideje leáldozott. Egy ideig még küzdöttek a megélhetésükért, de az otthoni számítógépek és a cd eladásokból befolyó pénz hiánya arra ösztönözte a zenekarokat és kiadókat, hogy akár otthon is elkészíthető felvételekkel árasszák el a zenei piacot. Kiderült, hogy hihetetlen különbségek vannak egyes felvételek között és a legnagyobb baj, hogy a rossz minőségű digitális jel nem foltozható, nem lehet teljessé tenni. Míg az analóg jel az „folytonos” jel, hiszen folytonosan együtt változik azzal amit jelöl egy tartományban és bármely két állapot közti minden állapotot fel tud venni, addig a digitális jelben viszont csak számjegyeket használunk és meghatározzuk egy adott tartományban lehetséges mintavételezési frekvencia számát. Célunk, hogy egy olyan külső felvételekre is alkalmas, a lehető legnagyobb felbontással rendelkező és könnyen mozdítható stúdiót biztosítsunk a zenekarok számára, amely térbeli korlátozás nélkül állhat a zenészek, zenekarok és archiválók rendelkezésére. Szerencsére a digitális technika sokat fejlődött az elmúlt években. Nem kell beülnünk egy stúdióba, a steril körülmények közé, hiszen akár egy parkban, vagy egy művelődési házban is készíthetünk tökéletes felvételt. Ez jelentősen lecsökkenti a felvételi költségeket és nem utolsó sorban fenntarthatóbb, mint ha egy vidéki zenekar összes tagja külön-külön kocsival érkezik a Budapesti stúdióba. Nagyon sokáig dolgoztam a szakmában és azt tapasztaltam, hogy a zenészek a tökéletes játékot mindig a saját környezetükben tudják produkálni. Akár 40%-al is kevesebb lehet ez a teljesítmény egy rideg szobában, amit egy ablakon keresztül néz a zenei rendező és a hangmérnök.

​Stúdió referenciák a teljesség ígénye nélkül:


1998:

Sok szép napot, éjszakával c. lemez hangmérnöke (Honvéd kiadás, Budapest) (a Le Monde de la Musique „Choc de’l Année” díja 2003) - Fonó Zenekar

1999:

Del o brishind (Esik eső...) c. lemez hangmérnöke (BAHIA kiadás, Budapest) - Ternipe Együttes

Simon Mágus c. film zenei hangmérnöke (Eurofilm Stúdió, Budapest) - Másik János zeneszerző, Enyedi Ildikó rendező

Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten c. film zenei hangmérnöke (Budapest Film, Budapest) - Jancsó Miklós rendező, Lovasi András zeneszerző

Lepkegyűjtő c. lemez hangmérnöke (Columbia kiadás, Budapest) - Kimnowak

2000:

I am no angel c. lemez hangmérnöke (Szerzői kiadás, Írország) – Cormac Doyle

Equus c. lemez hangmérnöke (Saját kiadás, Budapest) - EQUUS Együttes

@sókolom 2000 c. lemez hangmérnöke (Saját kiadás, Budapest) - Csókolom zenekar

2001

A kor falára  c. lemez hangmérnöke (Fonó Records kiadás, Budapest) - Csík Zenekar

A Mazeldiker Yid c. lemez hangmérnöke (Oriente Music kiadás, Németország) – Di Naye Capeye

2002

Mixtura Cultivalis c. lemez hangmérnöke, (Fonó Records, Budapest) - Fonó Zenekar

2003:

Pe mande o cheri c. lemez hangmérnöke, (Fonó Records, Budapest) - Ternipe Együttes

2008:

La familijaki zor c. lemez hangmérnöke, (Szerzői kiadás, Budapest) - Karaván familia

2012:

Csipke Camp c. lemez hangmérnöke, (Szerzői kiadás, Budapest) - Gázsa Zenekar

Vadbarokk c. lemez hangmérnöke, (Fonó Budai Zeneház) - Fonó Zenekar

Magos Zenekar c. lemez hangmérnöke, (Szerzői kiadás, Budapest) – Magos Együttes

2014:

Bëbocsátlak c. lemez hangmérnöke, (Fonó Budai Zeneház, Budapest) – Parapács Együttes


- A filmzenéket ITT hallgathatja meg! -

Vissza