Az elbocsátott légió – a média megszállása című film már a vágóasztalon mocorog.

Hárs István (rádióelnök), Ipper Pál (riporter, a 168 óra elindítója), Radványi Dezső (tévéfilm-rendező), Kanyó András (a Magyarország főszerkesztője), Darvasi István (a Tájékoztatási Hivatal vezetője, a Magyar Hírlap alapító-főszerkesztője), Vajda Péter (a rendszerváltás után is a Népszabadság főmunkatársa, később a Nemzetbiztonsági Hivatal szóvivője), Paul Lendvai (ausztriai újságíró, véleményvezér), Komlós János (a Mikroszkóp Színpad alapítója), Kardos György (a Magvető Kiadó vezetője), Berkesi András (a Magvető szerkesztője), Róth Károly (a Rádió külföldi adásainak szerkesztője) – tudjuk, hosszú névsor, de mi a közös bennünk? Az ÁVH tisztjei voltak. Később pedig a média megmondóembereivé, a kultúra meghatározó alakjaivá lettek.

Mármint róluk tudjuk biztosan, de ennél sokkal többen lehettek. Tabutéma, hogy az ÁVH „elbocsátott légiójának” tagjai [szándékos utalás Moldova György ismert könyvének címére, amit éppen Moldova “mestere”, Kardos adott ki a Magvetőnél] részben a tágabb értelemben vett kultúra, tájékoztatás és véleményformálás területére kerültek. Vagyis oda helyezték őket. Ahogyan egyre több meghatározó káder előtörténetét megismertük és megismerjük, teljesen világossá válik, hogy ez rendszerszerű volt, egy teljesen tudatos, átgondolt döntés következménye.

egy kis ízelítő a werk fotókból

Filmünkben történészek és szakértők segítségével nem csak a „média megszállását” mutatjuk majd be, de azt a folyamatot is, ahogyan ezek a körök a rendszerváltás, rendszerváltoztatás idején átmentették magukat, hogy később többek között a demokratikus jogállam szigorú számonkérőivé is avanzsáljanak.

Incze József és a hálózat

// Az elbocsátott légió – a média megszállása című film a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül. // Írta és rendezi: Mező Gábor // Főbb szerepekben: Incze József, Tóth János Gergely // Vezető operatőr: Baricsa-Horváth András // Producer: Zsalakó Réka